Join us on Facebook

Please wait..10 Seconds Cancel

cookies

nedeľa 7. decembra 2014

Podpora toku mlieka pri dojčení


Ako môžeme podporiť uvoľnenie mlieka z prsníka? Najefetívnejšie je stláčanie prsníka pri dojčení vtedy, ak dieťatko už nepije ale iba saje na prsníku.
Aby sme lepšie pochopili, ako prsník funguje, musíme vedieť základnú vec, a to že 98% percent úspešnosti dojčenia je podmienené hormónmi a teda je na mieste tvrdenie, že dojčenie je v hlave.
Vypudzovací reflex je podmienený hormonálne pomocou hormónu oxytocínu.

(Uvoľňovací, vypudzovací, oxytocínový alebo „let down“ reflex)

Oxytocín je hormón produkovaný telom matky. Materské mlieko pomocou oxytocínu vypudzuje mlieko z alveol mliečnej žľazy. Oxytocín ako liek-
Ako liek sa používa najmä, ak v prsníkoch mliečko je, no zle sa spúšťa - zvyčajne v prvých dňoch po pôrode na šestonedelí. Ak však prsia ešte nie sú extrémne naliate mliekom.
Kvapká sa po 1 kvapke do nosných dierok cca 5 minút pred dojčením.




Masáž


Pred dojčením môžeme použiť masáž na uvoľnenie mlieka:



















Stláčanie prsníka

Na začiatku sa často stáva, že mlieka je veľa a tečie silným prúdom, no dieťatko sa hnevá alebo zaspáva na prsníku, lebo sa tok mlieka počas dojčenia spomalí.
Dieťa teda reaguje na tok mlieka a ak je pomalý, majú tendenciu zaspávať na prsníku. 
Stláčanie prsníka je vynikajúca technika, ktorá pomáha dieťatku vytiahnuť si v krátkom čase čo najviac mlieka z prsníka.

Pomáha najmä v prvých dňoch, aby si dieťatko vytiahlo čo najviac kolostra. Vhodné je pre novorodencov, ktorí majú žltačku a zaspávajú na prsníku. Bábätkám pomáha vytiahnuť viac zadného mlieka (tuku), pomáha eliminovať koliky a tiež je dobrým pomocníkom pri upchatých mliekovodoch. 


1. Snažte sa o čo najlepšie možné prisatie.

Dieťa, ktoré je prisaté správne je na prsníku, pokrýva viac dvorca bradavky spodnou perou než hornou, je do prsníka zaborené bradou a nie nosom, hlavičku má mierne zaklonenú dozadu, v porovnaní so zvyškom tela. Ak je prisatie dieťaťa správne, dojčenie nebolí a dieťa získava mlieko, ktoré je v prsníku.


2. Stláčanie. 

Ak už dieťa iba saje, ale samé nepije, použite stláčanie, aby sa dieťaťu zvýšil prísun mlieka.

Ako stláčať?
Držte dieťa jednou rukou. Držte prsník druhou rukou, obopínajúc ho tak, že palec umiestnite na jednej strane prsníka (najjednoduchšie na vrchnej časti prsníka), ostatné prsty na druhej strane, na báze prsníka pri hrudi, dostatočne ďaleko od bradavky. Držte prsník stlačený, až kým už dieťa nepije aj napriek stlačeniu, a potom tlak uvoľnite. Dôvod pre uvoľnenie tlaku je ten, aby si ruka mohla oddýchnuť a aby mlieko mohlo začať znova tiecť.
Druhý spôsob stláčania je celou rukou, dieťatko je položené na podložke a druhou rukou stláčame prsník od kľúčnej kosti až ku dvorcu a znovu opakujeme ak dieťatko prestane sať.

Večer deti často chcú byť na prsníku často prípadne dlhšiu dobu, preto dajte dieťa do polohy, v ktorej ho môžete dojčiť poležiačky a aj vy si môžete pri nej oddýchnuť.




Video:
1. Stláčanie prsníka jedným prstom


2. Stláčanie prsníka celou rukou



Zdroje obrázkov:

Ďakujem Anabelkinej a Amálkinej, a Mariánkovej maminke za fotografie. Ostatné foto vlastný archív.
www.mobimotherhood.org.jpg
www.nationwidechildrens.org.jpg
www.quora.com.gif


Žiadne komentáre:

INSTAGRAM